Openluchtmuseum

Design voor twee nationale netwerkprojecten

Het Openluchtmuseum in Arnhem organiseert twee netwerkprojecten rondom de Nederlandse geschiedenis: de Maand van de Geschiedenis en de Canon van Nederland.

Opdrachtgever

Openluchtmuseum Arnhem

Onze rol

Vormgeving van nationale campagnes en diverse events, materialen voor in musea door het hele land.

30411758960_13e0abec3d_k

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Zo’n 800 activiteiten vinden er jaarlijks plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis. Van bibliotheken tot grote musea en scholen: honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen gedurende deze maand geschiedenis onder de aandacht. Dat alles met als motto: ontdek gisteren, begrijp vandaag.

Een event van deze omvang heeft meerdere partijen nodig om op de kaart te worden gezet. De vormgeving alleen al wordt verdeeld onder verschillende bureaus, die samen strijden tegen dat wat de Maand van de Geschiedenis absoluut niet kent: een stoffig imago.

37579526511_240431dbe5_k
33560554812_ed79060db2_k
36761190904_56927760ed_k
MvdG-2018-lets-go6
MvdG-2018-arnhem-1
33717637555_10ee6976ec_k

Een flinke vertaalslag

Stof uit Rotterdam ontwierp de visuele basis: strak, clean en in your face”, vertelt Hilmer Thijs van Studio Hands. “Daar moest een flinke vertaalslag in worden gemaakt, met als richtlijn een eenvoudige maar sterke huisstijl.” Met het logo, de lettertypes en het kleurenpalet als bouwstenen bouwde Studio Hands de visuele communicatie uit tot een campagne die jaarlijks 5 miljoen mensen bereikt.

Die campagne uit zich in posters, vlaggen, websites en animaties – zowel online als offline op meer dan 1.400 plekken door heel het land. Inclusief de koppeling aan het jaarthema: van Geluk in 2017 tot Zij/Hij in 2019 en Oost/West in 2020. En inclusief de identiteit van een aantal familie-evenementen, zoals de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis en de Grote Archeologie Prijs.

Consistentie bewaken

“Studio Hands is flexibel, probeert uit en kijkt kritisch naar wat beter kan”, aldus Phebe Kloos van organisator het Nederlands Openluchtmuseum. “Ze begrijpen precies hoe de bouwstenen in elkaar zitten. En hoe belangrijk het is om de consistentie te bewaken.”

“Houvasten werden vroeger door de zuilen geleverd. Die zijn weggevallen, maar mensen zijn niet minder diepzinnig of spiritueel geworden. Ze vinden nu in het verleden een nieuwe manier om hun plaats te bepalen, om de vraag te kunnen beantwoorden: hoe komt het dat ik ben wie ik ben?” Herman Pleij, neerlandicus en essayist

Langlopende samenwerking

Inmiddels wordt er ook samengewerkt voor de Canon van Nederland, een groeiend project waar steeds meer musea bij betrokken zijn. Hierbij is aandacht voor de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is.

Studio Hands verzorgde onder andere de aankleding en een teaser-animatie voor de officiële start van het Canonnetwerk, in Museum Prinsenhof in Delft. De eerste twaalf musea bekrachtigden deze dag het begin van een groeiende landelijke samenwerking tussen musea en culturele instellingen. Ook voor ons was dit het startsein van een langlopende samenwerking, waarin we onder andere informatieve materialen maken voor alle musea die zich aansluiten bij de Canon van Nederland.

unnamed
unnamed-4
unnamed-2

Muziek en geschiedenis

Tijdens de allereerste editie van History in Concert presenteerden de deelnemende Canonmusea zich in de foyer van TivoliVredenburg. Het publiek werd meegenomen naar tijden van revolte, van slavernij en van opstandige vrouwen. Via een hoogwaardig programma, variërend van hiphop tot opera en gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, werden muziek en geschiedenis samengebracht.

Op al deze manieren wordt geschiedenis gebruikt om te inspireren en nieuwe inzichten te bieden. Hilmer: “We zijn er trots op dat het Openluchtmuseum twee grote projecten, waarmee zij zich echt profileren, bij ons neerlegt. We werken nu zo’n drie jaar samen en zijn van plan nog lange tijd samen geschiedenis te schrijven.”

Canon afbeeldingen
Canon afbeeldingen2
Canon afbeeldingen3

Teamsamenstelling

Grafische vormgeving
Studio Hands
Huisstijl
Stof, Rotterdam
Merkstrategie
Branddoctors, Nieuwegein
Websites
Driebit, Amsterdam
History in Concert
Buro Extra, Amsterdam
Fotografie
Michèle Giebing

Geschreven door

Joris Jan Voermans

Samen geschiedenis schrijven?