Route Cultuureducatie

Hoe we vorm geven aan een route met impact

Hoe ontwikkel je de kwaliteit van de kunst- en cultuureducatie van ±600 basisscholen?

Cultuur Oost initieerde de 'Route Cultuureducatie' in opdracht van Provincie Gelderland en vroeg ons hier vorm aan te geven.

Opdrachtgever

Cultuur Oost

Onze rol

Website ontwerp en ontwikkeling, Illustraties, huisstijl

Beginnen bij de basis

Tijdens de eerste gesprekken vormden we een strategische onderlegger voor het ontwerpproces. Hier stelden we de randvoorwaarden scherp: Wat zijn de valkuilen en wat de uitdagingen in dit project? Wie gaan gebruik maken van de tool? Hoe verhoudt dit merk zich tot het hoofdmerk van Cultuur Oost? Aan de hand van moodboards bepaalden we samen ook alvast de richting waarin we aan de slag zouden gaan.

Toen deze basis stond zijn we aan de slag gegaan om de illustraties en de huisstijl te ontwikkelen. Om iedere stap meer tot de verbeelding te laten spreken maakten we per stap een illustratie. Het fijne aan illustratie als methodiek is dat we vorm kunnen geven aan dat wat nog niet bestaat; de gebruikers moeten de route immers nog doorlopen. 

RCE8
RCE9
RCE10
RCE11
RCE12
RCE13

Aan de slag met de bouwstenen

Op basis van de huisstijl en illustraties ontwikkelden we diverse uitingen. Centraal in het project staat de website als tool. Daarnaast ontwikkelden we diverse uitingen zoals een praatplaten en ander promotiemateriaal.

De website
We begonnen met het opzetten van een globale indeling van de website, waarin we alle functies een eerste plek gaven. We vroegen ons nog eens goed af: ‘Wie zijn de gebruikers van de website en wat willen we hen bieden?’ Vervolgens slepen we de ‘user journey’ fijn, oftewel hoe gebruikers stap voor stap door de website gaan met zo weinig mogelijk moeite. Qua vormgeving moest de website er één worden die op een ongedwongen manier kunst en creativiteit uitstraalt. De ontwerpen zijn toegankelijk en goed leesbaar en verzorgen we natuurlijk conform de richtlijnen voor toegankelijkheid vanuit de Nederlandse overheid. De website is daarnaast ook responsive voor 97% van de gebruikers. De website is geheel in het open source WordPress CMS ontwikkeld en dus grotendeels aanpasbaar en uit te breiden door Cultuur Oost zelf. 

RCE3
RCE2
RCE4
RCE5
RCE6
RCE7

Teamsamenstelling

Project lead
Hilmer Thijs
Illustraties
Vincent Hammingh
Webontwerp
Harm van de Burg
Webontwikkeling
Robin Lukken
Content
Cultuur Oost

Geschreven door

Hilmer Thijs

Samen vormgeven aan een goed verhaal?